«Ανθρωπιστικές» υποκρισίες σε συνηγορία εγκλήματος
Την άποψή μου για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία την έχω ήδη εκφράσει και θα συνεχίσω να την εκφράζω. Για την επιθετικότητα των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών που εδώ και χρόνια προωθούν τη διαμόρφωση όρων πολέμου. Για τα εγκλήματα των Ουκρανών υποτακτικών τους στην ανατολική Ουκρανία που οδήγησαν την όξυνση στα πιο ακραία σημεία της. Για το έγκλημα του ρωσικού ιμπεριαλισμού να πάρει αυτός την «πρωτοβουλία» που άνοιξε τις πύλες της κόλασης. Αλλά σ’ αυτές εδώ τις γραμμές θα ήθελα να σταθώ σε ένα και μόνο ζήτημα.
Το ζήτημα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που κάθε τόσο αναγγέλλονται και άλλο τόσο κλείνουν. Ένα ζήτημα που τις πιο δραματικές του εκφράσεις τις βλέπουμε να εμφανίζονται με τον πιο έντονο τρόπο στην περίπτωση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Ταυτόχρονα ένα ζήτημα όπου η υποκρισία ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας.
Είναι γεγονός πως τόσο ο υπογραφόμενος, όπως και ο περισσότερος κόσμος -και σε αντίθεση με τους ενορχηστρωτές της υποκρισίας που τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι- δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το τι ακριβώς συμβαίνει. Μπορούμε όμως να βάλουμε σε χρήση τη λογική μας και η οποία σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, μπορεί να μας δώσει κάποιες απαντήσεις. Ας εξηγηθώ περισσότερο.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους οποίους γίνεται λόγος δεν είναι ενός αλλά δύο τύπων. Ο ένας είναι αυτός που αφορά την μεταφορά εφοδίων (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) στις πολιορκούμενες πόλεις. Ο άλλος -και αντίθετης φοράς- είναι εκείνος που αφορά τη διευκόλυνση διαφυγής των αμάχων από τα πεδία των μαχών.
Σε σχέση λοιπόν με τους πρώτους είναι ζήτημα απλής λογικής να συμπεράνουμε ότι εκείνοι που δεν έχουν κανέναν λόγο να παρεμποδίσουν την λειτουργία τους είναι οι Ουκρανοί. Από την άλλη μεριά είναι οι Ρώσοι που έχουν τέτοιους λόγους, ιδιαίτερα αν θεωρούν-υποπτεύονται (βάσιμα ή όχι) ότι μαζί με τα τρόφιμα μεταφέρονται και στρατιωτικά εφόδια.
Τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν σε σχέση με τους διαδρόμους διαφυγής των αμάχων. Για τον ρωσικό στρατό ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει (αν όχι το μεγαλύτερο) είναι ακριβώς η παρουσία των αμάχων και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ρωσόφωνων κατά πλειοψηφία. Είναι ο λόγος που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε μαζική κλίμακα την τεράστια υπεροχή που διαθέτουν σε δύναμη πυρός.
Αυτό ακριβώς το ζήτημα είναι που ασύστολα αξιοποιεί η ουκρανική πλευρά, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ρωσόφωνους. Με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο το επιβεβαίωσε αυτό ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, σε ένα από τα διαγγέλματά του. «Δεν μπορούμε», είπε, «να επιτρέψουμε σε Ουκρανούς πολίτες να περνάνε στη ρωσική πλευρά».
Την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα την έδωσε (μάλλον του «ξέφυγε») δημοσιογράφος που μεταφέρει από τηλεοράσεως (open) τις γερμανικές απόψεις. Παραθέτοντας ορισμένα σενάρια για την εξέλιξη των πραγμάτων, ανάφερε ότι το «χειρότερο σενάριο είναι να εξελιχθούν τα πράγματα όπως στο Γκρόζνι κατά τον πόλεμο της Τσετσενίας» (1999). Τότε οι Ρώσοι που το πολιορκούσαν ζήτησαν από τους αμάχους να φύγουν από την πόλη και μετά προχώρησαν σε βομβαρδισμούς που συνέτριψαν την αντίσταση των Τσετσένων. Αν λοιπόν αυτό είναι το «χειρότερο» σενάριο, αυτό που προκύπτει σαν «καλύτερο» είναι να μένουν οι άμαχοι στις πόλεις.
Και δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό τού να σχολιάσω το εξής. Στην περίπτωση του Γκρόζνι, οι «βάρβαροι» φονταμενταλιστές Τσετσένοι μαχητές άφησαν τους κατοίκους του Γκρόζνι να διαφύγουν παρότι γνώριζαν τι θα επακολουθούσε. Τα ακριβώς αντίθετα και υπό τις ευλογίες της «πολιτισμένης» και «δημοκρατικής» Δύσης πράττουν τα ενεργούμενά τους στην Ουκρανία. Όταν λοιπόν ο Ζελένσκι βγαίνει από τηλεοράσεως και οδύρεται για το δράμα των κατοίκων της Μαριούπολης που τη διαφυγή τους παρεμποδίζουν οι Ρώσοι, δεν υποκρίνεται μόνο αλλά διαπράττει και κάτι πολύ χειρότερο.
Παρέχει άλλοθι και δίνει το πράσινο φως στους φασίστες του Τάγματος Αζόφ να συνεχίσουν να κρατούν αιχμάλωτους και υπό την απειλή των όπλων τους κατοίκους της Μαριούπολης σαν ζωντανή ασπίδα και αναλώσιμη ύλη απέναντι στα ρωσικά πυρά.
Β.Σ.
Συζήτηση
Διαβάστε επίσης:

Ενταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Ορισμένα «απλοϊκά» ερωτήματα
Η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την (όποια) ουδετερότητά τους για να κατοχυρώσουν, λέει, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία τους. Αναρωτιέμαι λοιπόν ο ζαλός. Επί διακόσια χρόνια η Σουηδία και κοντά ογδόντα η Φινλανδία διάγουν εν ειρήνη. Αναπτύσσουν τον καπιταλισμό τους, λειτουργούν την αστική τους δημοκρατία εν ασφαλεία. Όλα αυτά παρόλο που η «ουδετερότητά» τους
Διαβάστε περισότερα

Ο πραγματικός εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός
του Βασίλη Σαμαρά
Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, φυλ. 113, στις 11/4/1987
Η πρόσφατη κρίση στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων (και αντιθέσεων) αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός αυτή την περίοδο.
Ο κίνδυνος ενός πολέμου φάνηκε να βρίσκεται πολύ κοντά, με ευνόητες τις ανησυχίες που προκάλεσε σ’ όλο τον κόσμο.
Από τα γεγονότα αυτά μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε κάποια διδάγματα.
Διαβάστε περισότερα

Μαθητική προκήρυξη για το Ιράκ
- Ας εναντιωθούμε στον πόλεμο
- Ας αντιταχτούμε στην ιμπεριαλιστική επιδρομή
- Ας σταματήσουμε το χέρι των φονιάδων
Συμμαθητές και συμμαθήτριες,
Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μας στο Ιράκ δεν πηγαίνουν πια σχολείο. Τα σχολεία τους έχουν γίνει πλέον σωροί από ερείπια. Οι συμμαθητές μας στη Βαγδάτη θέλουν να ρωτήσουν τους
Διαβάστε περισότερα

Η κριτική (μελών του) στο ΚΚΕ και το πρόβλημα του κινήματος
Του Βασίλη Σαμαρά
17/08/2012
Ο κύκλος που ανοίγει
Το τελευταίο διάστημα στην προεκλογική και μετεκλογική περίοδο σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά και στα ΜΜΕ άνοιξε ένας κύκλος κριτικής στην πολιτική του ΚΚΕ. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις επαναληπτικές εκλογές ώθησε μέλη και στελέχη του (όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται) σε παρεμβάσεις οξύτατης κριτικής της πολιτικής
Διαβάστε περισότερα

Κάντε με πρωθυπουργό
Όσοι έχουν θητεύσει ανά τους –πάλαι ποτέ– καφενέδες τής επικράτειας όλο και θα θυμούνται κάτι τύπους που είχαν έτοιμη τη συνταγή για τα προβλήματα της χώρας. «Κάντε με, ρε, πρωθυπουργό για μια μέρα –τους έφτανε μια μέρα– και θα δείτε». Ακολουθούσε στη συνέχεια το… πρόγραμμα που συνήθως αποτελούνταν από σειρά διαταγών. Θα διέταζε, λοιπόν, τους υπουργούς να είναι αποτελεσματικοί, τους
Διαβάστε περισότερα

Εκατό συν ένα χρόνια
του Βασίλη Σαμαρά
Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, φυλ. 819, στις 10/3/2018
Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Μια περίοδο που βαρύνεται με τις συνέπειες της ήττας του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Της ήττας των λαών. Μια περίοδο που θέτει μεγάλα και σύνθετα