Ουαί υμίν

Π.Σ.  429, 12-05-2001

Του τα ‘πε λοιπόν του Πάπα ο Χριστόδουλος. Θαρραλέα, καθαρά, λεβέντικα. Τόσο, ώστε να τον υποχρεώσει να ζητήσει συγγνώμη για την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους.

Μεγαλοψύχως ο δικός μας τον χειροκρότησε. Και ευθύς άνοιξαν λες οι ουρανοί. Η δυσπιστία έδωσε τη θέση της στην κατανόηση. Η εχθρότητα στη φιλική διάθεση. Το μίσος στην αγάπη. (Τι διάολο – συγγνώμη – θρησκεία της αγάπης διακονούν οι δυο τους;)

Πόσο ωραία όλα αυτά για να ‘ναι αληθινά.

Για τον Χριστόδουλο δεν θα πούμε τίποτα εδώ. Γνωστή στα μέρη μας η ιστορία, η πολιτεία και το έργο του. Όσο για τον κ. Βοϊτίλα, ας θυμίσουμε κάποια πράγματα. Πως «χρειάστηκε» λ.χ. να πεθάνουν δύο Πάπες μέσα σε ένα μήνα για να εκλεγεί αυτός Πάπας.

Είχε βλέπεις «θείο» έργο να επιτελέσει. Ως Πολωνός, να συμβάλει (και συνέβαλε αποφασιστικά) στο σπάσιμο του αδύνατου κρίκου που αποτελούσε τότε η Πολωνία. Συνέχισε το «θείο» (ή μήπως διαβολικό;) έργο του, τσακίζοντας εκείνους τους ιερωμένους της Λατινικής Αμερικής που είχαν το «θράσος» να σταθούν στο πλευρό των κολασμένων αυτής της περιοχής.

Ο κ. Βοϊτίλα τους ήθελε στο πλευρό του Πινοσέτ και όλων εκείνων των διεφθαρμένων και διεστραμμένων καθαρμάτων που επί χρόνια εκμεταλλεύονταν και δολοφονούσαν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Δεν αναφέρθηκε, λέει, ο Πάπας στη Γιουγκοσλαβία. Αλλά πώς να αναφερθεί και τι να πει; Το Βατικανό και ο ίδιος προσωπικά υπήρξαν από τους βασικούς υποκινητές του κομματιάσματος της Γιουγκοσλαβίας και του ματοκυλίσματος των λαών της.

Ναι, αλλά (όπως σημειώνει και ο γνωστός μας κ. Μαλιγκούδης) προώθησε «θαρραλέα» (ο Πάπας) την άποψη για την πολιτιστική συμβολή της Ανατολής στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης. Μόνο που η αλήθεια βρίσκεται και πάλι αλλού.

Η εγκληματική παρέμβαση στη Γιουγκοσλαβία αντιστοιχούσε (με βάση και την τότε συγκυρία) στη φάση της εφόδου για την «άλωση» της Ανατολής. Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν πλέον να χρυσωθεί το χάπι.

Κάπως έτσι έγινε και η συνάντηση στην Αθήνα. Προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις, πιέσεις. Για το τι θα ειπωθεί και τι δεν θα ειπωθεί από την κάθε πλευρά. Έτσι ή αλλιώς, το πραγματικό αντικείμενο (που μάλλον συνεχίζει να εκκρεμεί) αφορά στο πώς θα μοιραστούν οι ρόλοι στην υπηρεσία του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης των λαών.

Τα υπόλοιπα αφορούσαν απλώς το τελετουργικό.

Α, ναι. Θα το ξεχνούσαμε.

Ήταν και η «συγγνώμη» για το 1204 μ.Χ.

Χεσ…κε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί.

Ετικέτες:
Δημοσιεύστε το στα:

Συζήτηση

Κάντε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης:

27 Απρ 2025

Αξιολόγηση στο δημόσιο: η εδραίωσή της , καταλύτης της επίθεσης στους εργαζόμενους σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα

Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις της νέας – μετά τον ανασχηματισμό- υπουργού παιδείας Ζαχαράκη, ούτε ακόμα τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για να αντιληφθούμε πως είναι μεγάλο στοίχημα (και αυτής) της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί η αξιολόγηση στο δημόσιο, ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς. Δεκαετίες τώρα, με όποια εναλλαγή στο τιμόνι της διακυβέρνησης, αποτελούσε στοίχημα για την αστική τάξη, το σύστημα,

Διαβάστε περισότερα

28 Φεβ 2025

Σενάρια «παγίδευσης»

Σε πολλά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ αλλά και σε απόψεις που εκφέρονται από διάφορους αναλυτές διατυπώνεται το ερώτημα περί του αν ο Πούτιν εισβάλοντας στην Ουκρανία «έπεσε στην παγίδα» που επιδέξια του έστησαν οι ΗΠΑ. Ορισμένοι μάλιστα απαντάν στο ερώτημα καταφατικά. Την άποψή τους αυτή τη στηρίζουν πρώτον σε δηλώσεις που γίναν από μεριάς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αλλά και του ίδιου του

Διαβάστε περισότερα

28 Φεβ 2025

Τερατογενέσεις και όμως συνέβη

Όχι δεν είναι σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Δεν είναι ανέκδοτο καφενείου. Δεν είναι νούμερο επιθεώρησης. Είναι πλέον γεγονός.

Ο Κασσελάκης «εκλέχτηκε» πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς και πρόκειται για κατάντημα. Όχι βέβαια πως είχα ποτέ αυταπάτες για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι εκπροσωπεί, πού κινείται, τι επιδιώκει, τι μπορεί και διατίθεται να προσφέρει και σε ποιον. Ωστόσο τέτοια κατρακύλα ομολογώ πως

Διαβάστε περισότερα

28 Φεβ 2025

1945 – 2015: 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών

Εισήγηση του Βασίλη Σαμαρά στην εκδήλωση στο στέκι νεολαίας «ΣΦΕΝΤΟΝΑ» της Θεσσαλονίκης

Για τον χαρακτήρα της εκδήλωσης

Εκδήλωση τιμής. Γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Γι’ αυτούς που προσέφεραν στους λαούς και συνολικά στην ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, και ευκαιρία αναφοράς σε ορισμένα ζητήματα, ιδιαίτερα σε σχέση με όσα εκπορεύονται από διάφορες πλευρές. Ζητήματα που αφορούν

Διαβάστε περισότερα