Ποιος και “ποιανού” είναι ο ”μεγάλος αδελφός”

Π.Σ.  322, 20-07-96

Ώστε και χαφιές ο Όργουελ. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από αγγλικά αρχεία (αυτά που δίνονται στη δημοσιότητα 50 χρόνια μετά τα γεγονότα), ο πολύς Όργουελ, αλλά και ο Άρθουρ Κέσλερ, υπήρξαν πληροφοριοδότες της Ιντέλιτζενς Σέρβις. Παρέδωσε λίστα με αριστερούς συγγραφείς και διανοούμενους και “ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό” στην πρόσκληση για συνεργασία με την Ι.Σ. στην αντικομμουνιστική εκστρατεία. Είχε άλλωστε τα κατάλληλα “αριστερά διαπιστευτήρια” που τον διευκόλυναν σε έναν τέτοιο ρόλο. (Από την “Ελευθεροτυπία”).

Να το πούμε ορθά και κοφτά. Εμάς η είδηση δεν μας εξέπληξε καθόλου. Είχαμε την εκτίμηση ότι το περίφημο “1984”, λόγου χάρη, θα μπορούσε να είχε γραφτεί κατά παραγγελία της υπηρεσίας αυτής.

Η τοποθέτηση υπάρχει ακριβώς από το 1984, τότε που “επί τη επετείω” ξεφάντωναν οι πάντες περί της μεγαλοφυΐας του εν λόγω χαφιέ. Έχουμε ακόμα την άποψη ότι, αν από ηθικής πλευράς οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν ότι αυτός ο κύριος ήταν απλώς για φτύσιμο, η μεγαλύτερη ωστόσο προσφορά του στο σύστημα, από πολιτικής απόψεως, συνδέεται με το συγγραφικό του έργο.

Βεβαίως, η αποτελεσματικότητά του λιγότερο εξαρτήθηκε από τη δύναμη της πένας του και περισσότερο από την ήδη διαμορφωμένη τάση στον χώρο της “αριστερής διανόησης” για προσχώρηση (με το αζημίωτο πάντα) στο σύστημα. Όλοι αυτοί βρήκαν στον Όργουελ και στους ομοίους του τα σημεία αναφοράς, τη δικαιολογία που αναζητούσαν για να “απελευθερωθούν” από την “αφόρητη καταπίεση” του να είσαι πραγματικά αριστερός την ώρα που σε καλούν τόσες “ευκαιρίες”.

Όπως και να είναι πάντως, ήρθε και έδεσε το πράγμα και όλοι αυτοί, για δεκαετίες, πιλάτευαν τον κόσμο με αναφορές στον Όργουελ, το “1984” κ.λπ. Εντάξει, αυτό πάει, τελείωσε. Ε, κι αν κάποιοι πάθουν και κάποιες κρίσεις υστερίας, η ουσία δεν αλλάζει.

Το ζήτημα είναι άλλο. Για ποιους και πόσους θα μάθουμε σε 10, 20, 50 χρόνια; Γιατί εντάξει, έχει την αξία του να το μάθουμε, έστω και μετά. Έχει όμως απείρως μεγαλύτερη σημασία κάποια πράγματα να τα διακρίνουμε από πριν, την περίοδο ακριβώς που κάποιοι επιτελούν το “θεάρεστο” έργο τους. Και αυτό δεν είναι ζήτημα ιδιαίτερης υπηρεσίας. Είναι πάντα ζήτημα πολιτικής ανάλυσης με ταξικά, αριστερά, κομμουνιστικά κριτήρια.

Ετικέτες:
Δημοσιεύστε το στα:

Συζήτηση

Κάντε ένα σχόλιο

Διαβάστε επίσης:

27 Απρ 2025

Αξιολόγηση στο δημόσιο: η εδραίωσή της , καταλύτης της επίθεσης στους εργαζόμενους σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα

Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις της νέας – μετά τον ανασχηματισμό- υπουργού παιδείας Ζαχαράκη, ούτε ακόμα τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για να αντιληφθούμε πως είναι μεγάλο στοίχημα (και αυτής) της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί η αξιολόγηση στο δημόσιο, ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς. Δεκαετίες τώρα, με όποια εναλλαγή στο τιμόνι της διακυβέρνησης, αποτελούσε στοίχημα για την αστική τάξη, το σύστημα,

Διαβάστε περισότερα

28 Φεβ 2025

Ουκρανία: Γκάλοπ

Διπλάσιο, λέει, το ποσοστό των ρώσων πολιτών που βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ηταν το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε σε δείγμα 1500 ατόμων που έδωσε αυτό το ποσοστό (49%) σε σχέση με το 25% που είχαν παρόμοια άποψη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το κοίταγα και το ξανακοίταγα και προσπαθούσα να καταλάβω πού διάολο κάνω λάθος αναμένοντας

Διαβάστε περισότερα

28 Φεβ 2025

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμάκωση χωρίς όρια

Αποφασίστηκε τελικά να δοθούν από τις ΗΠΑ τα 61 δις ενίσχυσης του Κιέβου. Αυτά προστίθενται στα άλλα τόσα, και ίσως και περισσότερα, που ήδη διοχετεύονται προς την ίδια κατεύθυνση από την μεριά ευρωπαϊκών χωρών. Εκατομμύρια που μέλλεται να μεταφραστούν σε οπλικά συστήματα έως και F16.

Μια εξέλιξη που ήρθε να διαψεύσει τα διάφορα ανυπόστατα που διατυπώνονταν από διάφορες πλευρές. Όπως

Διαβάστε περισότερα

28 Φεβ 2025

Εκλεκτικές «ευαισθησίες»

Για το ζήτημα του Θιβέτ, ήδη στο προηγούμενο φύλλο αυτής της εφημερίδας δημοσιεύτηκε ένα κείμενο που καλύπτει πλήρως τον γράφοντα. Ως εκ τούτου, δεν θα χρειαζόταν να ειπωθούν περισσότερα πράγματα ως προς την ουσία του ζητήματος.

Για το καθεστώς της μετα-κομμουνιστικής και μετα-μαοϊκής Κίνας (και όχι «κομμουνιστικής» ή «μαοϊκής»), δηλαδή την Κίνα του παλινορθωμένου καπιταλισμού, έχουμε

Διαβάστε περισότερα